Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Alternativmedicin | Thaimassage | Komplementärmedicin

Alternativmedicin | Thaimassage | Komplementärmedicin
Alternativmedicin | Thaimassage | Komplementärmedicin | Foto: Bhattharasinthorn Kosawan
Thaimassage, Nuat phaen boran

Thaimassage är en typ av massage i thailändsk stil, som involverar stretching och djup massage för att stimulera kroppens energiflöden. Den är känd i Thailand som ”nuat phaen boran”, vilket bokstavligen betyder ”gammeldags massagestil”.

Thaimassage är en av fyra grenar i traditionell thailändsk medicin, som bygger på behandling av människors kropp, själ och ande. Övriga grenar är örter, kost och andlig övning.

Ursprung

Det sägs att man började att utöva thaimassage för över 2000 år sedan i samband med introduktionen av buddhismen i Thailand, då indiska munkar invandrade till landet. Den legendariske skaparen av thaimedicin är doktor Jivaka Kumar Bhaccha, som i Thailand är känd som Shivago Komarpaj. Bhacca invandrade från norra Indien och ska ha varit nära lierad med Buddha. Thaimedicin utvecklades på buddhistiska kloster och tempel, dit thailändare traditionellt har sökt sig för att få hjälp med sina åkommor.

Thaimassagens spirituella aspekt har bevarats liksom traditionen att lärare i thaimassage startar sina klasser genom att utöva waikru, en serie av böner och recitationer tillägnade Shivago Komparpaj, thaimassagens fader, och den helande gudinnan samt tidigare lärare inom traditionen.

Hälsomässiga effekter

Massagen behandlar de elektromagnetiska eller elektriska fält som omger, fyller och bringar kroppen till liv. De hälsomässiga effekterna med thaimassage är många. Den mest dominerande är att den sägs upprätthålla god hälsa. Därutöver kan den användas för att behandla ett brett spektrum av hälsoproblem.

Följande är några av effekterna av thaimassage: ger ökad flexibilitet och rörlighet, tar bort muskelsmärta och muskelryckningar, förbättrar kroppshållningen, lugnar nervsystemet och främjar en djup känsla av avslappning med en ökad energinivå, möjliggör avkoppling från djup emotionell stress, stimulerar blodcirkulationen och lymfdränage, stimulerar inre organ, lindrar trötthet, svullna armar och ben, ledvärk och huvudvärk.

Beskrivning av Thaimassage

Thaimassage kan liknas vid en blandning mellan akupressur, zen shiatsu och yoga. Den faktiska massagen består av långsamma, rytmiska tryckningar och sträckningar längs kroppens energilinjer, som kallas ”sen” på thailändska. Det sägs att det finns över 70.000 ”sen” längs kroppen, och terapeuten fokuserar på att med handflator, tummar, armbågar och fötter massera de 10 viktigaste. Terapeuten arbetar för att frigöra spänningar i kroppen. Terapeuten placerar också kroppen i yoga-liknande positioner och gungar försiktigt kroppen för att öppna leder och underlätta uppmjukning. En noggrann thaimassage inkluderar följande fyra baspositioner: Från framsidan med patienten liggandes på rygg, från sidan med patienten liggandes på sidan växelvis, från baksidan med patienten liggandes på magen, i en sittande position.

En av de viktigaste principerna i thaimassage är det kontinuerliga flödet av sekventiella rörelser som förbereder patienten för nästa steg i behandlingen. Terapeuten är hela tiden varse om sin ställning, så att en oavbruten långsam rytm bibehålls. Djupt, ihållande tryck gör att bindväven mjuknar och slappnar av för att släppa lös flödet av energi längs energilinjerna för att förbereda patienten för den stretchning som följer.

Det finns så många som 7-10 olika regionala variationer av thaimassage. Två stilar är dels den norra (Chiang Mai), där man fokuserar mer på stretchande rörelser, dels den södra (Bangkok), där man lägger tyngdpunkten på akupressur. Den förra anses mjukare. Den senare anses snabbare och ibland mer intensiv.

Förberedelser vid Thaimassage

Man behöver förbereda sig minimalt inför en thaimassage. Thaimassagen är utförs på golvet vilket göra att terapeuten kan använda sin kroppsvikt och utföra många rörelser som inte skulle vara möjliga på ett massagebord. Massagen är torr, det vill säga man använder inga oljor. Som en förberedelse kan dock terapeuten i vissa fall lägga på en örtkompress för att värma och lugna patientens kropp. Normalt är patienten fullt påklädd, med löst sittande kläder. En thaimassage varar vanligen en till två timmar, men kan vara tre timmar eller mer om så behövs. Forskning

Utövandet av thaimassage sker över hela världen och blir allt vanligare. Kunskaper om dess terapeutiska fördelar kommer från historisk erfarenhet, snarare än genom västerländsk forskning.Utbildning

De flesta terapeuter i thaimassage har fått sin utbildning där massageformen har sitt starkaste fäste, i Chiang Mai-området i norra Thailand på The Institute of Thai Massage, eller så har terapeuten haft en lärare som fått sin utbildning där. Men, det finns även en välkänd skola vid Wat Po i Bangkok.

Old Medicin School, i norra Thailand, var en av de första skolorna som tog sig an utländska studenter. Där gavs en kortkurs i form av ett tiodagarsprogram, kallat Nuad Boran. Med anledning av att studenterna inte kunde språket, fokuserade kursen på teknik. Många utlänningar missförstod det hela och trodde att programmet gav totalsumman av traditionell thailändsk medicin. I själva verket är den själva fysiska utbildningen för en traditionell expert eller doktorand inom massage ungefär 2 år lång. Tiodagarsprogrammet ska närmast ses som en introduktion.

Finn terapeuter på Alternativmedicin.se i thaimassage.

Läs på vårt forum om thaimassage.