Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Fläder

Fläder
Fläder
Sambucus nigra

Hyll

KAPRIFOLVÄXTER

Caprifoliaceae

Flädern var känd och använd redan i förhistorisk tid, vilket framgår av att man har hittat fläderkärnor vid stenåldersboplatser i Schweiz och Norditalien, Man vet också att den under antiken användes allmänt av grekerna och romarna, Det är ingen tillfällighet att man så ofta träffar på fläder i närheten av byar och bondgårdar. Den var gudinnan Frejas träd, och ansågs locka till sig vänliga husvättar, I våra dagar odlas den mest som en anspråkslös prydnadsbuske, men används fortfarande i huskurer som läkeväxt.

Framför allt blommorna spelar en viktig roll inom folkmedicinen; av dem bereder man fläderte, som verkar svettdrivande och ges vid febersjukdomar. Av bären tilllagas fläderbärssaft, som verkar milt laxerande. Den gröna barken används mera sällan; tidigare utnyttjades även de giftiga bladen, men både blad och bark kan ge biverkningar och bör därför ej användas. För att äpplen skall hålla sig längre kan man varva dem med fläderblommor i kartonger som sedan försluts.

OBS! Använd ej blad och bark!

Förekomst: Odlas ofta och förvildas lätt. Påträffas i gläntor och skogsbryn upp till Jämtland och Ångermanland, möjligen ursprungligen vild i de sydligaste delarna av Sverige, och där nu allmän.

Kännetecken: Flerstammig buske eller mindre träd. Bark ljusbrun till grå med talrika korkporer, som äldre uppsprucken. Blad motsatta, parbladiga med uddblad; 5-7 småblad, långsträckta och sågade. Blommor små, vita till gulvita (juni-juli) i platta flockliknande blomställningar; 5 foderblad, 5 kronblad, 5 ståndare; stark doft. Frukter svartvioletta med syrlig smak; mognar under september-oktober.

Använda växtdelar: Blommor, färska bär.

Innehållsämnen: I blommorna klorogen- och kaffeinsyra samt flavonoiderna rutosid, isoquercitrosid. Eterolja, garvämnen. I bären organiska syror (citron-, äppel-, vinsyra). Antocyanosiderna chrysanthemin, sambucyanin. Vitamin C.

Medicinsk verkan: Blommorna är svett- och urindrivande. Bären milt laxerande.

Användning: Blommorna som varmt te vid förkylning, reumatiska besvär, feber. Utvärtes till gurgling. Bär som milt laxermedel.
Svenska
 
Alternativmedicin © 1996-2015 • SvenskaOm Alternativmedicin • Terms