|
Judekörs | Foto: Teun Spaans |
Physalis alkekengi
Japansk lykta
POTATISVÄXTER
Solanaceae
Judekörs förekommer i vårt land endast som prydnadsväxt eller trädgårdsflykting men är vildväxande i Mellan- och Sydeuropa, där växten bl. a. uppträder som ogräs i vinodlingarna. Fodret, som under blomningen är litet och grönt, blir efter hand alltmer uppblåst, tills det liknar en liten papperslykta, samtidigt som det antar en Iysande röd färg - växten kallas också japansk lykta. Släktnamnet Physalis kommer av det grekiska ordet för blåsa. Namnet judekörs (judekörsbär) uppträder på 1600-talet och förklaras av att de uppblåsta foderbladen liknade de huvudbonader som fordom bars av judiska kvinnor.
De syrliga, något beska bären är ätliga, däremot inte foderbladen som innehåller mycket bitterämne. Tidigare var judekörs en viktig medicinalväxt. Den ordinerades framför allt vid njur- och blåssten, för det mesta i form av brännvinsextrakt av bären; eftersom bären ser ut som stenar i en blåsa borde de i enlighet med signaturläran vara verksamma mot dylika besvär. På kontinenten framställer man ett urindrivande vin av judekörs.
Förekomst: Inhemsk i Mellan- och Sydeuropa. Odlas i vårt land i trädgårdar som prydnadsväxt. Påträffas ibland förvildad.
Kännetecken: En 20 60 cm hög flerårig växt med upprätt, kantig stjälk som är gleshårig. Blad kala eller något håriga, ofta sittande ensidigt parvis, skaftade, äggrunda och något tillspetsade. Blommor små, vitaktiga (juli oktober), ensamma, hängande. Foder till att börja med litet, haript. Bär gul-röd-orange-färgade på hösten, omslutna av det sambladiga, blåsartade och starkt förstorade scharlakansröda fodret. Jordstam krypande. Bärens smak syrlig.
Använda växtdeIar: Frukten (bär utan foder). Stam och blad.
Innehållsämnen: Bär och foder färgade av dipalmitinsyraester av zeaxanthin. I frukten socker, citronsyra, vitamin C. I bladen flavonoiden rutosid. I roten tropanol-tiglinsyraester.
Medicinsk verkan: Urindrivande, lätt laxerande.
Användning: Vid reumatiska besvär och njurkolik. Frukterna ätbara, kan användas i sylt.