Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Kungsbräken

Kungsbräken
Kungsbräken | Foto: Jim Kingdon
Osmunda regalis

Safsa

KUNGSBRÄKENVÄXTER

Osmundaceae

Kungsbräken är en ståtlig ormbunke som kan bli två meter hög. Den växer vid sjöar och vattendrag. Jordstammen övervintrar i den fuktiga marken, och från den skjuter varje vår en knippa bleka blad upp, hoprullade i spetsen som biskopskräklor. Efter hand rullar de upp sig och breder ut bladskivan. Medan en del blad blir manshöga böjer sig andra mjukt mot marken. I toppen på en del blad utvecklar sig axliknande sporställningar; de är särskilda, fertila bladdelar fulla av sporgömmen som när de är mogna spricker upp i sidorna och släpper ut sporerna. I takt med den fortgående utdelningen av de fuktiga växtplatserna blir kungsbräken alltmer sällsynt, och i många områden hos oss och i Mellaneuropa har man nödgats fridlysa den.

Sporställningen liksom jordstammen användes förr som medel mot engelska sjukan och barntuberkulos. Jordstammen anses verka urindrivande, avförande och adstringerande samt sårläkande. På den franska landsbygden används kungsbräkenblad till bäddar som påstås ha en välgörande effekt på klena barn och på reumatiker.

Förekomst: Sällsynt längs skuggiga bäck- och åstränder kanske främst i Småland och Västergötland, men också i andra landsändar norrut till Gästrikland. I flera län fridlyst.

Kännetecken: En praktfull 60-200 cm hög ormbunke. Flerårig. Blad först inrullade som en biskopsstav, gulbrunaktiga, senare upprätta och utbredda, gröna, kala och dubbelt pardelade. Bladflikar nästan motsatta, helbräddade eller finsågade med trubbiga spetsar och snett avskuren bas. På vissa blad en sporangiebärande del i toppen. Denna fertila del är vippformad och först gul, senare brun till färgen. Jordstammen är lodrät och köttig med vridna birötter.

Använda växtdelar: Jordstam och blad, insamlade i slutet av sommaren. Efter tvättning snabb torkning i ugn. Förvaras lufttätt.

Innehållsämnen: Garvämnen.

Medicinsk verkan: Laxerande, urindrivande, adstringerande, sårläkande.

Användning: Invärtes vid förstoppning och njur- och blåssten. Utvärtes till sårbehandling.