|
Kungsmynta | Foto: Frank Vincentz |
Origanum vulgare
Konig, vildmejram
KRANSBLOMMIGA VÄXTER
Lamiaceae
Kungsmynta är en anspråkslös, väldoftande ört som förekommer mindre allmänt på torr ängsmark, på åkerrenar och i skogsbryn. Växten kallas även vildmejram och användes tidigare på samma sätt som
mejram, Origanum majoranum; det hände också ofta att man förväxlade de båda arterna.
Under medeltiden trodde man att kungsmyntan kunde skydda såväl mot det onda ögat som mot häxor och djävlar. Kungsmyntan används än i dag inom folkmedicinen som svett- och urindrivande, magstärkande, väderdrivande, menstruationsbefrämjande och kramplösande medel. En kryddpåse med nyplockade skott av kungsmynta sägs ha en välgörande verkan vid stelhet i halsen. Av sådana blommande skott framställer man i Frankrike en aptitretande dryck som befordrar matsmältningen och ger lindring vid hosta och heshet: man tillsätter 50 g kungsmyntaskott till en liter vin och låter det hela dra i tio dagar. I Italien och Grekland heter kungsmynta oregano. Den används bl. a. som krydda i pizza.
Förekomst: Mindre allmän till mellersta Varmland, Närke och Uppland. Lokalt längs Gästriklands och Hälsinglands kust samt i Jämtland Berg, hällar, steniga ställen, snår och skogsbryn, mest i kalktrakter.
Kännetecken: En flerårig ört, 20-50 cm hög. Stjälk förgrenad, hårig, rödaktig. Blad motsatta, på korta skaft, ovala, tillspetsade, helbräddade - obetydligt tandade, nästan kala. Blommorna är rödvioletta (juli), talrika, sitter i kvastlika samlingar i stjälktoppen eller på grenar från de övre bladvecken. Foder lila, femtandat, krona rörformig och svagt tvåläppig med nästan lika flikar. 4 ståndare. Smak bitter. Doft aromatisk.
Använda växtdelar: Blommande grenspetsar.
Innehållsämnen: Kaffesyra, ursolsyra, eterisk olja (0,5 %) med varierande sammansättning och totala fenolhalten (tymol och karvakrol) upp till 90 %, dessutom pinen och seskviterpener.
Medicinsk verkan: Kramplösande, slemlösande, hostdämpande, antiseptisk.
Användning: Vid hosta och kikhosta, tarmkatarr och diarré. Utvärtes till sköljning vid inflammation i munhåla och svalg och svårläkta sår. Som krydda.