|
Kvanne | Foto: Andreas Tille |
Angelica archangelica
Angelika
FLOCKBLOMSTRIGA VÄXTER
Apiaceae
Denna ståtliga ört växer vild i fälltrakterna; underarten litoralis, strand
kvanne, förekommer längs våra kuster. Kvannen känns igen på de stora, gulgröna rundade blomflockarna och på den starka, myskartade doft som bladen utsänder när man gnuggar dem mellan fingrarna.
En legend berättar att ärkeängeln Rafael uppenbarade kvannens läkande egenskaper för människorna - släktnamnet är en avledning av det latinska ordet angelus, ängel. Den ansågs kunna avvärja pesten, neutralisera verkan av olika gifter och ge ett långt liv. Under den svåra influensaepidemin vid första världskrigets slut, spanska sjukan, försökte man skydda sig mot smitta genom att tugga på kvannerot. I våra dagar uppskattas örten främst för sin stimulerande verkan på matsmältningsapparaten. Roten används vid tillverkning av benediktin- och chartreuselikör. Stjälken liksom de unga skotten är ätlig och användes tidigt som skörbjuggsmedel. Man bör vara försiktig med örtens färska saft då den vid kontakt med huden kan framkalla irritationer.
OBS! Växtsaften kan irritera huden!
Förekomst: Kvannen uppträder i två underarter i vårt land. Fjällkvannen, A.a. archangelica, är allmän i fjällen och går ner mot kusten efter älvarna. Strandkvannen, A.a. Iitoralis, är tämligen allmän längs vissa kustavsnitt.
Kännetecken: En 130-250 cm hög, två-flerårig ört. Stjälk ihålig, kraftig, förgrenad, anlupen i rött. Blad dubbelt- tredubbelt pardelade, tandade med trinda skaft och starkt uppblåsta slidor. Blommor gulgröna (juni-augusti) i stora flockar med 20-30 mer eller mindre liklånga strålar. Klyvfrukt av 2 delfrukter med 2 vingkanter. Rot grov, pålformig. Lukt aromatisk. Smak skarp, kryddartad.
Använda växtdelar: Rot med jordstam. Sällan den unga stammen och klyvfrukten.
Innehållsämnen: Eterisk olja (0,4-0,8 %) med phellandren (70-80 %) och kumarinderivaten osthol, osthenol; furanokumarinet angelicin. I frukterna furanokumarinerna bergapten, imperatorin. Garvämne, kolhydrat, angelikasyra.
Medicinsk verkan: Stimulerar mag- och tarmsaftsekretion, matsmältningsbefrämjande.
Användning: Vid matsmältningsrubbningar, aptitlöshet. Som smakämne i likörer.