Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Lakritsrot

Lakritsrot
Lakritsrot | Foto: Raffi Kojian
Glycyrrhiza glabra

ÄRTVÄXTER

Fabaceae

Den lakrits som vi alla har träffat på - i form av båtar, remmar, snören etc. eller som ingrediens i konfekt och halstabletter - består huvudsakligen av lakritsrotens urkokta och indunstade saft. Lakritsrot ingår dessutom i många "bröstteer" och tillsätts som smakförbättrande medel i många mediciner.

Släktet Glycyrrhiza omfattar ett dussintal arter fördelade på alla de fem världsdelarna. Lakritsroten är en växt som hör hemma i östra Medelhavsområdet. De första vittnesbörden om örtens medicinska användning har vi från Egypten. I Grekland kallade man den sötrot, glycyrrhiza, och prisade dess lugnande egenskaper och söta smak. Under medeltiden blev den föremål för en omfattande odling, och än i dag odlar man lakrits i många länder, framför allt i Italien och Spanien.

År 1950 upptäckte man att lakritsen hade en gynnsam verkan vid magsår. Det visade sig emellertid att många av de patienter som hade intagit stora mängder av drogen under en längre tid fick en kraftig blodtryckshöjning förorsakad av glycyrrhetinsyra. I dag finns det läkemedel som innehåller ett lakritsextrakt utan detta ämne.

Förekomst: Växer vild i Sydeuropa och västra Asien. En mycket gammal kulturväxt som kan odlas i sydligaste Sverige.

Kännetecken: En flerårig ört, som blir 30-100 cm hög. Jordstam vedartad med utlöpare, rot kraftigt förgrenad. Stjälk upprätt, styv och ihålig. Blad skaftade, parbladiga med 9-17 äggformade, undertill klibbiga småblad. Blommor blekblå eller lila (juni-juli), i skaftade, mångblommiga samlingar från bladvecken. Foder körtelhårigt, femtandat. Typisk ärtblomma. Ståndare 10, stift 1. Balja slät. Smak sockersöt. Doft milt sötaktig.

Använda växtdelar: Rot och stoloner (utlöpare), skalade eller oskalade och torkade.

Innehållsämnen: Saponinen glycyrrhezin, uppbyggd av aglykonen glycyrrhitin och 2 molekyler glukuronsyra. Flavonoiderna liquiritosid och isoliquiritosid. Östrogent ämne.

Medicinsk verkan: Slemlösande, upphostningsbefrämjande, lätt laxerande, urindrivande inflammationshämmande, kramplösande. Läkande effekt på magsår betingas främst av flavonoiderna.

Användning: Vid hosta, bronkit, magsår.