|
Murgröna | Foto: Daniel Fuchs |
Hedera helix
MURGRÖNEVÄXTER
Araliaceae
I djupa skogar kryper
murgrönan för det mesta efter marken. På ljusare ställen utvecklar sig murgrönan till en klättrande buske som med hjälp av fäströtter klänger uppför trädstammar, klippor och murar. Den kan nå en längd av ända till tjugo meter. Murgrönan kan bli mycket gammal; man känner till fyrahundra år gamla exemplar med mycket tjocka stammar. Murgrönan parasiterar inte, det är endast när den utvecklar en stor krona som den genom sin tyngd kan skada det träd den klättrar i. När murgrönan blir tillräckligt gammal utvecklar den fertila skott med blad som till formen skiljer sig helt från växtens övriga blad; de är lansettformiga eller ovala, helbräddade och utan flikar. På skyddade, varma växtplatser bildas på hösten blommor i klotrunda flockar på dessa skott. De blåsvarta frukterna mognar först tidigt på våren följande år; de är giftiga och har använts som kräkmedel.
I Grekland och Rom var murgrönan – tillsammans med vinrankan – Dionysos och Bacchus attribut. Hos oss brukade man när någon dog lägga murgröna under liket för att antyda att döden inte innebar slutet.
OBS! Bären giftiga. Hela växten innehåller ämnen som irriterar hud och slemhinnor!
Förekomst: Sällsynt upp till Dalsland, norra Västergötland och Södermanland. Växer på berg, i snår och skogar. Fridlyst i Stockholms län.
Kännetecken: Upp till 20 m lång klåtterväxt. Klättrar med hjälp av särskilda rötter på skottens undersida. Stam förvedad. Blad glänsande, läderartade. Icke blombärande skott har 3-5-flikiga blad, blombärande skott spetsigt ovala, helbräddade blad. Blommor gulgröna (september-november) i flockar med 10-20 strålar. Foder femtandat. 5 köttiga kronblad, 5 ståndare femflikig pistill. Frukter blåsvarta runda bär mognar året efter blomningen. Lukt aromatisk. Smak bitter.
Använda växtdelar: Unga, färska blad.
Innehållsämnen: Triterpensaponiner i form av alfa-hederin, beta-hederin; hederasaponin B och C. Flavonoider, kaffesyra, klorogensyra.
Medicinsk verkan: Kramplösande, menstruationsökande, sårläkande.
Användning: Vid kikhosta och bronkit som te eller tinktur. Utvärtes vid särbehandling, vid neuriter och celluliter.