|
Pors | Foto: GFDL |
Myrica gale L.
Skogshumle
PORSVÄXTER
Myricaceae
Pors är en låg buske som växer i kärr och längs stränderna av skogssjöar i nästan hela landet. Såväl bladen som knopparna och blommorna är försedda med körtlar som avsöndrar en flyktig olja, vilket ger porsen en aromatisk doft.
Busken kallas även skogshumle, och den har faktiskt använts som ersättning för
humle vid ölbryggning. Porsölet påstås ha blivit starkare än vanligt öl bryggt med
humle, men det skall också ha givit upphov till ett svårartat bakrus med intensiv huvudvärk. Pors användes redan på vikingatiden i mjöd, och det svåra bakruset kan ha medverkat till att sprida ryktet om "nordmännens raseri".
I våra dagar används pors framför allt som brännvinskrydda, men förr användes växten som läkeört inom folkmedicinen. Man tillsatte pors till badvattnet som sårmedel mot bältros, och olika porsberedningar användes mot hudåkommor som skorv och håravfall. Av porsens frukter kan man utvinna ett vax som kan användas vid ljustiliverkning. Pors ger också ett gult färgämne och används vid växtfärgning.
Förekomst: Tämligen allmän på stränder och våta myrar upp till Dalarna och Medelpad, sällsynt längre norrut.
Kännetecken: En liten bladfällande buske, sällan mer än meterhög. Blad lansettformade med avsmalnande bas och tandade i spetsen. På de rödbruna kvistarna och bladen sitter talrika hartsrika körtlar, som ger porsen dess karakteristiska doft. De rödgula hanhängena och de kortare rödaktiga honhängena utvecklas före bladen (april-maj) och sitter på skilda buskar. Frukt torr och stenfruktlik. Förökning med underjordiska utlöpare. Doft aromatisk
Använda växtdelar: Hela växten ovan jord.
Innehållsämnen: Eterisk olja med a-pinen, karyofyllen och närstående ämnen. Flavonoiden quercitin samt de flavonoidliknande ämnena myrigalon A E, porson, galeon, hydroxi-galeon
Medicinsk verkan: Är kraftigt laxerande, har tillväxthämmande avdödande effekt på vissa bakterier, svampar, insekter.
Användning: Bittert smakmedel. Har använts vid gikt, som abortivum, som sårmedel.