|
Rödmalva | Foto: Alves Gaspar |
Malva silvestris L.
Röd kattost
MALVAVÄXTER
Malvaceae
De flesta malvaarterna känns igen på de karakteristiska blommorna. Flertalet malvaarter, däribland
rödmalva, påträffas bland växterna på obebyggda tomter, vid vägrenar och på avfallsplatser.
Alltsedan 700-talet f.Kr. har malvan varit uppskattad som grönsak och läkemedel. Cicero var mycket förtjust i malva men klagade över att han fick ont i magen av växten, Martialis åt den som återställare efter sina orgier och enligt Plinius ska en dryck beredd av malvasaft fördriva illamående. Pytagoréerna betraktade den som en helig ört som befriade anden från lidelsernas slaveri.
På grund av den höga halten av slemämnen verkar rödmalvan retningsdämpande och uppmjukande, varför man kan använda den såväl vid katarr i svalget och de övre luftvägarna som vid inflammationer i munslemhinnorna. Även rödmalvans frukter, som till formen påminner om små trekantiga ostbitar - det är de som har givit släktet det svenska namnet kattost-, åts förr som grönsak. Blommorna har använts till färgning av konditorivaror.
Förekomst: Ej ursprunglig i vårt land. Växer mindre allmänt på avfallsplatser, vägrenar och liknande platser, upp till Medelpad, sällsynt längre norrut.
Kännetecken: En 30-100 cm hög, två-flerårig ört. Stjälk liggande eller upprätt. Blad långskaftade med 3-7 flikar. Blommor rödvioletta med mörka strimmor (juli), 2-6 tillsammans i bladvecken. 3 ytterfoderblad, 5 till hälften sammanvuxna foderblad. Kronblad 2,5-3 cm långa, djupt kluvna Ståndare talrika, hopvuxna till ett rör. Stift många, framstickande ur röret. Frukt med 9-11 delfrukter.
Använda växtdelar: Blad, blomknoppar.
Innehållsämnen: Slem, uppbyggt av D-galakturonsyra, D-galaktos, L-arabinos och L- rhamnos I blommorna antocyanidglykosider med malvidol.
Medicinsk verkan: Milt laxerande, upphostningsbefrämjande, uppmjukande, lugnande; även livmodersammandragande och tarmstimulerande.
Användning: Invärtes som milt laxermedel och vid hosta. Utvärtes till baddning av bulnader, furunklar. Blommorna till gurgelvatten vid inflammationer i munslemhinnan.