Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Romersk Kamomill

Romersk Kamomill
Romersk Kamomill | Foto: Fir
Chamaemelum nobile L Ali. (Anthemis nobile 1.)

KORGBLOMMIGA VÄXTER

Asteraceae (Compositae)

Romersk kamomill används på ungefär samma sätt som äkta kamomill och har liknande effekt, men till skillnad från den senare växten har den ett fjälligt blomfäste som inte är ihåligt utan fyllt med märg. Både romersk kamomill och äkta kamomill har en stark, aromatisk, äppelliknande doft. Namnet chamaemelum kommer av det grekiska ordet chamaimelon, som betyder äpple på marken.

Romersk kamomill nämns inte av någon antik eller medeltida författare, men man anser att den hör hemma i Väst- och Sydeuropa. Mer allmänt känd blev växten först på 1500-talet, då den togs in i farmakopéerna. I trädgårdarna träffar man ofta på en odlad form med "fyllda" korgar; i dessa korgar saknas de gula diskblommorna - de har endast vita strålblommor. Skörden börjar på försommaren och fortgår i takt med att blomkorgarna slår ut. Växten torkas hastigt på ett skuggigt ställe. Dåligt torkade blommor svartnar och förlorar sin verkan.

Förekomst: Inhemsk i Väst- och Sydeuropa, där den växer på ängar och hedar. Går upp till omkring 1000 m höjd. Ej i Sverige.

Kännetecken: En 10-30 cm hög flerårig, hårig, grönvit växt. Stjälk först liggande, sedan uppstigande. Blad små, enkelt till dubbelt parflikiga med smala, korta flikar Diskblommor gula, strålblommor vita (juni-september). Holkfjäll vitkantade. Blomkorgarna sitter ensamma. Frukter små med tre fina åsar. Doft aromatisk. Smak bitter.

Använda växtdelar: Blomkorgar, som snabbt torkats i skugga.

Innehållsämnen: Eterolja med angelikasyraisobutylester och närstående estrar. Kaffesyraglykosestrar. Flavonoiderna cosmosiosid, apigeninglykosid, luteolinglykosid Kumarinen skopolosid. Garvämnen av katekintyp.

Medicinsk verkan: Kramplösande, matsmältningsbefrämjande, inflammationshämmande, desinficerande.

Användning: Vid kramper i mag-tarm-kanalen. Vid dysmenorré. Utvärtes som hårblekningsmedel.