|
Slån | Foto: Kristian Peters |
Prunus spinosa L.
ROSVÄXTER
Rosaceae
Av våra inhemska buskar hör
slån till dem som blommar tidigast. Redan i början av maj kan det spretiga grenverket, som är försett med styva, vassa tornar, vara helt översållat av små doftande, vita blommor. Bladen spricker vanligen ut först mot slutet av blomningen. Slån är en mycket livskraftig buske som förökar sig genom rotskott och kan bilda ogenomträngliga snår i skogsbryn och steniga backar.
Slån är besläktad med körsbär, persika och plommon och bär liksom dessa stenfrukter. De nästan klotrunda slånbären är i omoget tillstånd gröna; mogna är de blåsvarta och överdragna av ett ljusblått vaxskikt. Frukterna är ätliga men har en mycket sträv smak. För framställning av saft och smaksättning av likör och brännvin samlar man in slånbären efter de första frostnätterna; frostnupna smakar de mildare och sötare.
Som medicinalväxt utnyttjas slån framför allt på grund av sina adstringerande egenskaper. Frukterna används mogna eller omogna, torkade eller färska. Även blommor och blad nyttjas; blommorna innehåller cyanväteglykosider och smakar bittermandellikt.
Förekomst: Tämligen allmän, mest längs kusterna upp till Uppland samt på Öland och Gotland. Växer i snår i anslutning till öppna marker och i skogsbryn.
Kännetecken: En 1-3 m hög spretig buske. Grenar först vitludna, sedan kala, svarta, med tornar. Blad små på korta skaft, smalt ovala, sågade. Blommor vita (maj), i små grupper på bar kvist. 5 foderblad, 5 kronblad, ca 20 ståndare, 1 stift. Stenfrukt rund, blåsvart, blådaggig. Doft angenäm. Smak skarp, adstringerande.
Använda växtdelar: Blad, blomknoppar, frukt.
Innehållsämnen: Frukterna innehåller garvämnen, organiska syror, pektin, cyanidinglykosid, vitamin C; blommorna kempferol, quercetin, cyanväteglykosid; bladen mindre kända.
Medicinsk verkan: Upphostningsbefrämjande. Adstringerande, antireumatisk genom ökning av ämnesomsättningen, urin- och svettdrivande, lätt avförande.
Användning: Vid förkylning och hosta, reumatiska besvär, förstoppning. Smakförbättrande medel.