|
Smultron | Foto: Foolip |
Fragaria vesca L.
Skogs
smultron
ROSVÄXTER
Rosaceae
Innan smultronplantan bär frukt skulle man kunna förväxla den med en annan växt av samma familj, nämligen smultronfingerörten, Potentilla sterilis, som är mycket sällsynt i vårt land och inte får några ätliga frukter. Förväxling kan även ske med backsmultron, Fragaria viridis. Smultron har en aromatisk doft av ambra och rosor. Växten fortplantar sig dels genom de frön som sitter på skenfruktens yta och utgör de verkliga frukterna, dels genom utlöpare som avskiljer sig från moderplantan så snart som dotterplantan är tillräckligt utvecklad. Av smultronblad kan man bereda ett välsmakande te som tillskrivits en gynnsam verkan vid hudutslag och njurbesvär. Medicinskt verksamma är i första hand bladen och jordstammen, som är rika på garvämnen. Bladen har tidigare rekommenderats, bl.a. av Linné, mot gikt och njurgrus. Växten anses inom folkmedicinen ha god verkan vid diarré. Skenfrukterna, smultronen, har alltsedan antiken betraktats som en läckerhet men kan även ge allergiska besvär.
Förekomst: Allmän på torra backar och hyggen i så gott som hela landet. Längst i norr växer smultron bara i så kallade sydberg.
Kännetecken: En 5-25 cm hög flerårig ört med kort, hårig stjälk och långa rotslående utlöpare. Blad trefingrade, sågade, på långa skaft. Blommor vita (maj-juni); 5 kronblad, som sitter tätt tillsammans. Frukten, smultronet, är en röd skenfrukt med talrika små nötter fästa på fruktens yta. Foderblad utstående eller bakåtriktade. Fruktens doft aromatisk, angenäm.
Använda växtdelar: Jordstam med rot insamlad före bladens utveckling och torkad i friska luften. Skenfrukter. Blad, insamlade på våren.
Innehållsämnen: I jordstam och rot 12-14% garvämnen, triterpenalkoholen fragarol. I bladen mineralsalter, kolhydrat, vitamin C.
Medicinsk verkan: Jordstam med rot har adstringerande, antidiarroisk verkan. Bladen ger en långsam, koordinerad kontraktion av gravid livmoder.
Användning: Jordstam och rot vid diarré, bladen som uppfriskande te, enbart eller i blandning med t. ex. björnbärsblad ,
myskmadra m . fl .