|
Vildmorot | Foto: Stephen Ausmus |
Daucus carota L.
FLOCKBLOMSTRIGA VäXTER
Apiaceae (Umbelliferae)
De flockblomstriga växterna bildar en i flera avseenden tämligen enhetlig familj. Det gör att man lätt kan förväxla olika arter inom den.
Vildmorot är emellertid lätt att skilja från de övriga växterna i familjen då den ofta har mörkt purpurröda, sterila blommor i mitten av den vita blomflocken. Dessa röda blommor skiljer moroten från den giftiga vildpersiljan,
Aethusa cynapium, vilken även saknar vildmorotens relativt stora och djupt parflikiga svepeblad. Det är också lätt att förväxla vildmorot med den giftiga odörten. Men odörten har rödfläckig stjälk, och den doftar inte heller särskilt angenämt, om man gnider dess blad mellan fingrarna. Efter blomningen, när de taggiga frukterna mognar, böjer sig vildmorotens flockstrålar samman till något som påminner om ett fågelbo.
Vildmorotens vitaktiga, tunna, vedartade rot har oangenäm lukt och skarp smak; den företer inte särskilt stora likheter med den odlade moroten, som är en förädlad form av den vilda. Moroten är sedan gammalt känd för att vara urin- och maskdrivande. Morotspuré används än i dag mot diarré hos småbarn.
Förekomst: Tämligen allmän till sällsynt. från Skåne till Jämtland och i Norrbotten; på land och Gotland vanlig. Växer på torra backar, ängar och vägkanter, mest på kalkrika jordar.
Kännetecken: Vanligen tvåårig, 30-80 cm hög ört. Stjälk upprätt, förgrenad, styvhårig. Blad finflikiga. Blommor vita, den i mitten ofta mörkröd (juli-augusti), i platta flockar. Allmänt svepe framträdande, djupt parflikigt. Frukter tillplattade, vanligen med krökta borst. Rot pålformig, tunn. Rotens lukt oangenäm.
Använda växtdelar: Rot (sensommaren), mogna frukter, färska blad.
Innehållsämnen: Eterisk olja med isosmörsyraestrar, pinen, L-limonen, daucol. Provitamin A, karoten, som i levern omvandlas till
vitamin A.
Vitamin B, B2 och C. Pektin, mineralsalter. I bladen porfyriner.
Medicinsk verkan: Vitamin A-effekt. Antidiarroisk effekt. Urindrivande, menstruationsökande, mjölksekretionsökande. Väderspänningsminskande.
Användning: Vid A-hypovitaminos och avitaminos, t.ex. nattblindhet. Vid diarré, bristande mjölksekretion, väderspänning.