Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Essential Integration

Essential Integration
Essential Integration | Foto: Yogaartandscience.com
Essential Integration-programmet innehåller kroppsorienterade och mentala tekniker för att nå en integrering av kropp och själ.

Essential Integration är namnet på en rad olika kroppsorienterade och mentala tekniker samlade under en hatt. Programmet har sammanställts på 1970-talet av amerikanskan Katherine Loeks.

Med en särskild form av bindvävsmassage, som kan vara lätt eller hård beroende på vad som kan behövas för stunden, söker man lösa upp spänningar och blockeringar i kroppen och frigöra energi. I dans låter man de rörelser som finns inom en komma till uttryck. Som förberedelse till dansen används övningar kallade Nicholaus-rörelser, där man med fokus på koordination och andning söker bryta sönder gamla mönster i ens sätt att fungera och med hjälp av andningen rensa ut det "skräp" som lösgörs. Programmet innehåller även yogaövningar, meditation, healing, kostrekommendationer m.m. På senare år har Katherines make Derk Loeks även infört Jin Shin Jyutsu i Essential Integration (se Jin Shin Jyutsu).

Namnet Essential Integration, som betyder ungefär fundamental integrering, hänsyftar på målet för övningarna: att kunna förstå essensen, den underliggande verkligheten i hur kropp, tankar och känslor fungerar, för att kunna förena dessa olika element i människan till en öppen och fungerande helhet.