|
Lymfdränage | Foto: NIH |
Lymfdränage är en manuell behandlingsmetod för att understödja kroppens Lymfcirkulation. Lymfdränage som behandlingsmetod utarbetades av Alexis Carrel vid 1900-talets början. Tekniken har sedan vidareutvecklats av bl.a. den danske biologen Emil Vodder på 30-talet.
Lymfan är en trögflytande vätskemängd (blodplasma) som tillför cellerna näring och avlägsnar slaggprodukter. Ibland kan lymfcirkulationen stanna upp, och stockningarna kan leda till att cellerna degenererar eller dör.
Lymfdränage är en manuell behandlingsmetod, där man med särskilda lätta massagerörelser- pumpande, glidande, tryckande rörelser i cirkel- eller spiralform - söker driva lymfvätskan vidare i rätt riktning. Genom att påverka lymfströmmen kan skadliga ämnen avlägsnas snabbare. Särskilt viktigt anses det vara att överflödig äggvita (proteinämne) i cellmembranen förs bort, då denna binder vätska så att svullnader (ödem) uppstår. Dränagen påverkar också det autonoma nervsystemet och verkar smärtstillande och lugnande. Lymfdränage kan utföras både som självmassage och som behandling med hjälp av en terapeut. Metoden används vid bl.a. hudåkommor, idrottsskador, ärr och acne.