Följ oss på facebook
Alternativmedicin
Svenska

Gråbo

Gråbo
Gråbo | Foto: H. Zell
Artemisia vulgaris

KORGBLOMMIGA VÄXTER

Asteraceae

Gråbon är mycket vanlig i hela landet. Det är en flerårig ört tillhörande malörtssläktet; från malörten, Artemisia absinthium, skiljer den sig genom att bladen är gråludna endast på undersidan. Plinius uppger att man genom att fästa gråbo vid fötterna kunde skydda sig mot trötthet. Under medeltiden användes gråbo som medel mot epilepsi. Släktnamnet har ansetts syfta på gudinnan Artemis, som bl.a. var barnafödandets gudinna, och det gamla bruket av gråbo vid förlossningar och kvinnosjukdomar har levt kvar i folkmedicinen på många håll i Europa. I den östasiatiska medicinen har man sedan gammalt använt gråbo vid s.k. moxabränning: genom att antända små kulor av torkade gråboblad, eller håren från dem, som man har fäst på bestämda ställen på kroppen åstadkommer man avledande sår. Metoden tillämpades länge även i vårt land. I den eteriska olja som gråbo innehåller ingår cineol, som har ansetts maskdrivande. Inom folkmedicinen används den fortfarande som ett aromatiskt bittermedel.

OBS! Giftig i större mängder. Pollen kan framkalla allergi!

Förekomst: Allmän från Skåne till Jämtland och Västerbotten på avfallsplatser och längs vägkanter och stränder Sällsynt längre norrut och i fjälltrakterna.

Kännetecken: 50-150 cm hög, flerårig, grov växt med dubbelt parflikiga blad, mörkgröna på ovansidan och silvergrå undertill. Stjälk Iysande rödbrun, vanligen kantig. De små äggrunda blomkorgarna är gul- eller rödbruna och saknar strålblommor. De sitter i stort antal mot toppen av de rikt förgrenade blomställningarna. Blomning i juli september. Fruktsättningen kan bli mycket riklig och varje planta kan producera upp till 700 000 frukter, vilka sprids med vinden. Jordstam ihålig och vedartad.

Använda växtdelar: Blommande grenspetsar, blad.

Innehållsämnen: Eterolja med cineol och något thujon. Vulgarin, farnesol, bitterämne.

Medicinsk verkan: Matsmältningsbefrämjande. Ökar menstruationsblödningen.

Användning: Som te vid aptitlöshet, matsmältningsbesvär. Vid amenorré och dysmenorré Har använts som abortivum.