|
Naja Tripudians | Foto: H. Krisp |
Giftet av kobran
Förekomst: Kobran eller glasögonormen hör till familjen elapidae och förekommer i Ostindien och Kina.
Toxikologi: Ormarnas giftkörtlar får man se som omvandlade spottkörtlar, som inte bara skall döda eller förlama bytet, utan även smälta det. Ormgiftet är i huvudsak sammansatt av en hemolytisk och en neurotoxisk andel och en tredje komponent som svarar för giftets snabba fördelning i bytets kropp. Proportionerna mellan de hemolytiska och neurotoxiska komponenterna varierar hos olika ormgifter, vilket är avgörande för skillnaden i de olika förgiftningsförloppen. Naja-giftet har en stark neurotoxisk komponent som verkar på den förlängda ryggmärgens autonoma centra. Man har nyligen isolerat ett hjärttoxin ur Naja-giftet. Detta förklarar ytterligare det faktum att Naja som homeopatikum har en framstående affinitet till hjärtat.
Etiologi: Följd av kroniska hjärtbesvär, hjärtinfarkt, Basedow. Följd av långvariga bekymmer, förväntningsspänning.
Modaliteter: Sämre: kaffe, te, nikotin, alkohol, på morgonen, efter sömn, motion, klimakterium, p-piller.
Bättre: frisk luft, korta promenader.
Konstitution: Röd, blek, kall, svag, upprörd, nedstämd, livstrött.
Indikationer: Septisk difteri med hjärtbesvär och tryckkänsla över halsen. Akut hjärtklaffsinflammation (beprövad), myokardit (beprövad), endokardit (beprövad), hypotoni men även hypertoni, klimakteriebesvär. "Varje hjärtmuskelinflammation och varje infarkt får Naja D10, efter chocken som har eliminerats med Aconit, Arnica,
Tabacum eller Arsenicum. Man åstadkommer en påfallande EKG-förbättring inom 10 dagar. Jag känner inget bättre och säkrare medel mot myokardit och hypotoni... " (DORCY).
Potens: D10 - D12 - D30.
Jämförelse: Aconitum, Cactus,
Glonoinum,
Kalium carbonicum,
Lachesis,
Spigelia.