|
Vitamin B | Foto: Ephemeronium and Ben Mills |
Vitamin B
Det första B-vitaminet (B1) isolerades 1926 och sedan dess har familjen B-vitaminer stadigt växt. Idag känner man till upp emot 30 olika B-vitaminer och det finns ingen anledning att tro att vi upptäckt alla ännu.
De flesta folkslagen i västerlandet lider otvivelaktigt av följderna av B-vitaminbrist. B-vitaminer är vattenlösliga och måste därför tillföras genom den dagliga kosten. Men den industriellt bearbetade kosten, som de flesta livnär sig på idag, är så fattig på B-vitaminer, att det måste betraktas som livsfarligt att enbart förlita sig på den som vitaminkälla.
Ämnesomsättningssjukdomar och degenerativa besvär breder ut sig alltmer. En del kallar de också för "civilisationens sjukdomar". B-vitaminbrist är absolut en orsak till att dessa sjukdomar uppstår. I stort sett alla B-vitaminer fungerar som co-enzymer, vilket innebär att ett givet enzym blir aktivt först i det ögonblick det blir kopplat till det rätta B-vitaminet. Och utan enzymer fungerar inte ämnesomsättningen. Trötthet, stress, blodbrist, irritation, nervositet, sömnlöshet, förstoppning och kolesterolproblem kan alla vara ett uttryck för en simpel B-vitaminbrist. Listan skulle kunna göras mycket längre, men jag vill bara tillägga att enligt nobelpristagaren Otto Warburg skyddar B-vitaminerna riboflavin, niacin och pantotensyra cellerna mot carcinogener.
För att bättra på situationen vore det förnuftigt att göra följande: 1) Ersätta industriellt bearbetade matvaror med mer naturliga, oförstörda produkter, t ex vitt ris med råris, vitt mjöl med fullkornsmjöl. Undvik socker och överdrivet bruk av alkohol.
2) Förse kosten med B-vitaminrika kosttillskott som öljäst, vetegroddar, melass etc.
3) Komplettera med ett bra B-komplexpreparat eller ett multi-vitaminpreparat.
4) Få ordning på tarmfloran, eftersom den då kan producera en del av B-vitaminerna. En förnuftig kost, mjölksyrekultur, vassleextrakt och
vitlök kommer i regel att regenerera tarmfloran.
Då B-vitaminerna är vattenlösliga, är de med få undantag helt ogiftiga, även i stora doser. Ett eventuellt överskott lagras inte upp i organismen utan avsöndras med urinen. Man bör emellertid vara försiktig med att använda stora doser av ett enskilt B-vitamin, eftersom när överskottet avsöndras drar det med sig andra B-vitaminer ut ur organismen. På så sätt kan det uppstå en terapeutisk skapad B-vitaminbrist. Utmärkta resultat kan uppnås med terapeutiska doser av de enskilda B-vitaminerna, men det måste alltid åtföljas av och stöttas med hela B-vitaminkomplexet och B-vitaminrik mat.
Naturliga B-vitaminkällor: Öljäst, vetegroddar, ris (oskalat råris), fullkorn, melass, lever, ägg, fjäderfä, frö, nötter, bönor, mjölk, gröna sallader.